måndag 31 januari 2011

om jag kunde stoppa mitt hjärta i en låda och skicka till dig

Det tycks vara en vecka då brev ska skrivas. Alla ska inte skickas. Men alla ska skrivas. Det är lite själslig feng shui.

Ett jag älskar er så mycket, ni är bäst, ni är allt.

Ett, hej myndigheten, jag vill byta något viktigt. Jag vill byta (efter)namn.

Ett fan ta dig för allt brev. I'm not ready to make nice. Men snart kanske.

Ett tack så mycket puss puss. Du är bäst.


söndag 30 januari 2011

creepy


Såg ni Bibliotekstjuven? Herreminje, det var otäckt på psykologisk toppnivå. Jag hade svårt att titta, Semlan satt sammanbiten. Fråga: Kommer vi någonsin kunna se Gustaf Skarsgård igen utan tänka på den där otäcka typen? Kommer han bli den nya Per Morberg, hans vidriga karaktär i Rederiet har för alltid etsat sig fast. Huvaligen. Ännu värre att tänka sig att det är sant. Han som sprängde sin lägenhet i luften på Surbrunnsgatan, det var ju liksom han.

Fråga 2: Vad tänkte jag på? Semlan ba, jag vill inte se någon film eller program som ger så där mycket ångest på bra länge. Dagen efter slänger jag på filmen Precious. Vadå incest, fattigdom och misshandel är det ångest? Huvaligen

lördag 29 januari 2011

våga flyga



















Det faller på plats. Ångesten inför sista terminen är som bortblåst. Nu när kandidaten ska dit. Varför? För att jag är på rätt ställe. Jag ska bli Sociolog*, inte att blandas ihop med Socionom. Hell freakin yeah va grymt det känns. Jag blir beteendevetare, sociolog, socialpsykolog också för den delen. Och vet ni? Jag är skitgrym. Jag är bra på det där! Inte forskningen, inte metoden, men analysen, orden. Det ligger i mina händer. Dags att börja skapa.



*Sociologi är en vetenskaplig disciplin som studerar samhällen och social handling i vid bemärkelse. Speciell vikt lägger sociologin vid att försöka förklara och förstå människors handlingar och sociala identiteter; grupprelationer och -processer; social skiktning och sociala systemprocesser, samt vilka kulturella strukturer och processer som präglar moderna samhällen.

if you ever feel like you're nothing, you're fucking perfect

En lördag. Solen skiner. Snart kaffe, diska lite. Sen då? Kanske promenera lite, kanske läsa lite Foucault.

Om det är någon som är fucking perfect, så är det du Pink. Lyssna på henne. Du är förresten också fucking perfect. Du är precis allt du borde vara, för att du är du. Ha en fin dag!

fredag 28 januari 2011

a woman's right to fika
























Jag inleder 2011 med, vad vi skulle kunna kalla; karaktärslöshet. Kära matdagbok, denna vecka har jag t ex ätit en semla (hemmagjord, oh my), våfflor, en chokladboll, lite kladdkaka som var över, och säkert något mer. Hur hamnade alla dessa på en och samma vecka?

Well oh well. Det känns som att 2011 behövde det, en rund jäkla omgång fylld med grädde. Jag fikar som aldrig förr!

torsdag 27 januari 2011

en seriöst kladdig kaka

























Jag gjorde kladdkaka på mitt födelsedagskalas. Det är för gott, det är det. Enligt receptet skulle det vara en tesked flingsalt i smeten. Prova det, gör det! Saltet smälte inte utan kraschade ljuvligt mitt i kakan. Som Lindt's Sea salt choklad. Observera att kladdkakan på bilden inte har något med den i verkligheten att göra. Prova!

bland schampo och silikon

Uppfriskande realitycheck: att vistas i omklädningsrum. Långt bort från normen om perfektion; släthet och fasthet hittas en massa kvinnor. Alla vackra på sitt sätt. Ung som gammal, alla bär spår av något. Alla lever och har levt.

Sats har förövrigt ett gäng instruktörer med osunt låg fettprocent, och med med bröst som pumpade ballonger. På vissa ser det fint ut. Då kan tanken för en millisekund korsa mitt huvud, att sådär vill jag också se ut!

En till uppfriskande realitycheck i omklädningsrum: den misslyckade bröstoperationen.

Summa sumarum: jag är nöjd.

tisdag 25 januari 2011

Blås, och blås som att du menar det!



















Är det förresten något ni vill veta om mig? Något speciellt inlägg ni vill se?

årets sista bild

Tittar igenom alla foton från 2010. Året när jag både varit i himlen och fått den över mig. Inte lyckats så bra i skolan men desto bättre på jobbet. När jag fiskade kräftor för första gången. Firade två vänner som gift sig. Såg någon falla, såg någon flyga. 2010 var julen jobbig, nyår ännu värre. Bebisar föddes, jag köpte flera par skor än jag har plats för och drömmar vaknade.



















En fet kiss good bye till året som gått. 2011... savva?

fint ska det va

Jag är tydligen bjuden på kalas. Med tågtårta och ballonger!

Tågtårta med tre ljus i. Sign me up Noah!

mellan er och mig

Hörni, det har ju varit lite tungt. Det har varit svårt att hitta luft, tröst, lugn, glädje, whatever. Livet hamnade på ända och huvudet och kroppen har gått på högvarv - i månader. Det bästa är att det finns hjälp att få. Det finns vänner, familj, det finns kognitiv beteendeterapi. Och vet ni? Det är bättre nu, dalarna är inte lika djupa och allt känns mer vanligt, som det ska. Spiralen har vänt.

Och idag började skolan. Den kändes lite snällare nu. Lite mer bekant. Jag kommer fixa det här, bara en termin kvar hörni. Det blir bra.

måndag 24 januari 2011

underbara du



















Som skrapar ihop mig en smula.
Ger mig en smörgås och en puss.
För att du lagar maten. För att du diskar.
När jag verkligen inte orkar.
För att du gör det för att du tycker om mig så mycket, säger du.
Underbara finaste du. Tack.

lördag 22 januari 2011

jadajadajadajada

Man går till den lokala marknaden och köper nyttiga närodlade, obesprutade, ekologiska...whatever. Man går till ICA:

min kropp är mitt tempel och allt det där

Är det ändå inte lite konstigt? Jag vaknade på fel sida. Den sidan som är helt slut, som tänker mörka tankar och som inte kan ta in någon som helst info. Tänk er sur trumpen tonåring. Grattis, kul dag tänker man. Träning med mamma på schemat. En timme tidigare och ett mycket jobbigare pass än vi bestämt. Man ba åhhh liksom.

Men jag tog mig dit, och ta mig tusan! Som en studsboll hoppade jag runt på SatsCorePuls med en sadist som ledare. Det var helt klart mitt livs jobbigaste pass (ju jobbigare desto roligare hur funkar den ekvationen?) men ett fett smil över hela mig under tiden och efter.

Summa sumarum: träning är fantastiskt, för kroppen, för själen.

Nu, chokladkaka!

jag har haft kalas!

Hallå i fredagen! Jag har haft kalas ikväll för goa släkten. Vad har ni gjort? Tacos och let's dance?

fredag 21 januari 2011

God morgon!

Jag är uppe! Har sovit helt ostörd, och så himla skönt. Hur har ni det idag?

torsdag 20 januari 2011

söt-chock

























Det här är sötare än jag kan hantera! Ge mig en semmelbebis! Nu!

Hittas här.

Om ni inte redan har provat det:

Semla på saffransbulle. Det. Är. Så. GOTT!

onsdag 19 januari 2011

Klyschor - och varför jag avskyr dem

Är det bara jag som inte tål dem- klyschorna? Jag var tills för ett år sen, singel, väldigt väldigt singel. Och precis som gravida tycks uppleva att folk helt plötsligt har tillgång till deras kropp, så tycks folk uppleva sig ha rättigheter även i singlars privata sfär. Att ge en himla massa råd, eller typ "men du som är så söt, varför är du singel?". Ehh.. Tack? Det är inte helt kosher att vara singel, nämligen. När du minst anar det så dyker han upp! Det är kanske det värsta man kan säga till en singel. Kanske sant för vissa, men långt ifrån allas sanning.

Listan har utökats. Folk skiljer sig för lätt. Gör dom? Är det någonsin lätt att skilja sig? Och om det nu skulle råka vara jädrigt lätt att lämna en person, - så kanske det är just det man faktiskt borde göra. Normen om att leva tillsammans är onekligen stark. Är det något jag lärt mig om skilsmässor eller separationer så är det att vi aldrig, aldrig kan veta eller förstå hur andra har upplevt sin skilsmässa eller orsakerna till den. Jag tror inte att vi idag skiljer oss för lätt, jag tror att vi förr skiljde oss för svårt.

Så vad säger vi då till singlarna och de nyskilda? Mister du en står dig tusen åter. Gör det? Står det flera tusen kandidater med vilka vi skulle kunna utveckla djup kärlek? Knappast.

Sen så har vi ju: Jag vet preciiiiiiiiis hur det känns. Gör du? Det finns en avgörande nyansskillnad i att veta och att förstå. Man kan förstå men ingen kan veta.

Varför gör vi såhär? Rent kognitivt är det inte så konstigt. Vi har invanda tankegångar som vi refererar till, och vi hör ju ofta en klyscha i samband med specifika situationer. Framförallt; vi vill så väl! Vi vill hjälpa, råda, lindra, trösta och vara goda medmänniskor. När någon har en knepig situation är det svårt att veta vad man ska säga, så då säger vi det som först kommer upp.

Mitt stora problem med klyschor är att de gör att vi inte möts. Jag tror inte att någon människa som har lyssnat och känner in, kommer med den här typen av välnötta ord. Risken är att vi förenklar och fördummar problematiken hos den det riktas mot.

Vem vet, en dag är det kanske du eller jag som är ledsen över ett krossat hjärta, då vill du inte höra; Sluta leta så dyker den rätte upp. Jag lovar.

nya vanor: fota igen

Med blogg kommer kamera. Idag hade jag velat fota den fantastiska solen som gjorde Stockholm röd om kinderna av smicker. De ni!

appropå det här med att jag inte vill gå upp på morgonen

Det är sååå igår. Nu är det nya tag. En klok person upplyste mig nämligen om att det inte går att ligga och vänta på att tröttheten går över. Medan förmiddagen bara går. GÅ UPP BARA! Okejrå.

tisdag 18 januari 2011

mamma hade rätt (som vanligt)

Att man inte ska vända på dygnet är en sådan sak som min mamma har hävdat vikten av så länge jag kommer ihåg. Jag är av sorten som gärna gör detta. Eftersom det är så tråkigt att gå och lägga sig och fasligt skönt att sova på morgonen. Och hepp hepp nu är det gjort. Det är inte bra! Min sömn är helt upponer och jag är trött jämt. (Alla småbarnspäron kan titta bort nu, jag veeet att ni är triljoner gånger tröttare, gör inte mig piggare tyvärr). Det är inte så att jag dunar till eftermiddagen, men jag har svårt att komma upp i vettig tid. Och har jag gått upp i vettig tid somnar jag förr eller senare på dagen. Har ni inga braiga tips hur man blir av med detta (och den fundamentala tröttheten)?



måndag 17 januari 2011

Banne mig, i like it!

Vet inte var ni har varit, men jag har spenderat ansenlig tid med att fiffa min blogg. Det har inte varit hemma. Det har varit a la 2008 eller a la någon helt annan. Såg ni bambun? vad var det?

Men nu! Jag gillar det. Detta är jag. Picaflor, kolibri, hummingbird. Mitt signum, min guide, mitt lyckopiller. Mina resor som gett mig så mycket och allt, alltid en kolibri i synfältet. Därför bilden. Om ni undrade. Well, här kommer en stor fet måndagspuss till alla som vill ha. PUSS!

PS. Jag hittade bilden i en inspirationsmapp, jag vet inte vems det är?

är det bara jag?

Idrottsgalan, herregud. Den där Robin? Är han bra eller? Jag får kli på hela kroppen. Precis som jag får av Vem vet mest (stod på när jag lagade mat, nej nej nej bra) och my god, Minuten som vi råkade se lite av igår, var inte Peter Settman typ bra tills nyss? Är Robin en rikstönt? Jag tror det.

Annars är det sjuttielfte säsongen av top model, Handboll eller Konferensresan (va?).

Tv:n, det är inte mig det är fel på, det är du. Vi måste ta en paus.

Stockholms känsla för tö

7 grader och drippeldropp. Varmare vindar och lite ljusare? Vilken dag va. Snön smälter i Stockholm som om den aldrig gjort annat. Kommer vintern tillbaka? Snön? Be so sure, men det var mysigt att se lite barmark.

Vad som också är mysigt är lunchdejt med den man helst dejtar.

söndag 16 januari 2011

söndagsimpuls

Jag blev plötsligt otroligt sugen på att leka kurragömma i ett stort hus. Pirret när någon är i samma rum och letar! Pirret!

go gaby

Gaby Borglund är ju bara för fantastisk. Att bära upp en sådan klänning är få förunnat men visst gör hon det med bravur? Iklädd Pucciklänning och Maggie vid hennes sida.























seger för Seger?

Men va kul (hemskt)! Helena Seger som den mest (o)självklara vinnaren av Sveriges bäst klädda kvinna. Jag är verkligen... skit samma. Jag försökte faktiskt hitta någon bild med något fint.. men det gick inte.



Motiveringen:

Med ett genuint modeintresse och världens modehus runt knuten ger hon front row en dos av dramatik och internationell glamour. Hennes stil är smart, självständig och säker – precis som hon själv.

Årets bäst klädda kvinna är Helena Seger.


lördag 15 januari 2011

sådär ja

Skönt att veta att takterna sitter i. Att det fortfarande är möjligt att bli övertrött. Alltså inte trött, utan övertrött. Med tillhörande gråt, spark och tjurning. Givetvis för en sak som imorgon kommer te sig helt.. enkel.

the looks

Men va svårt det var att göra om utseendet? Detta ser ok ut men är inte jag. Alldeles för fyrkantigt. Jag inser att jag behöver göra en tjusig header. Så får det bli!

Vad tycker ni är snyggt och användarvänligt utseende på en blogg?

Update: Ok grönt, hur känns det?

fredag 14 januari 2011

ut med det gamla in.. ja ni fattar

Att börja blogga igen.. fy farao va kul. Det känns dock helt ofrånkomligt att den här sidan skaffar sig lite nya kläder! Jag ska bara fatta hur man gör! Jag vill ha fint och luftigt, lite gladare!

älskling du är som en ros

En kollega till min mamma är tillsammans med en fin man. Ända sen de flyttade ihop har han alltid haft en färsk ros på sitt sängbord. När den börjar vissna finns där genast en ny. Är inte det hur himla fint som helst?

home sweet home?

Alltså jag sov så gott i natt! Din säng är ju HUR skön som helst.

Nej. Orden kommer inte från mig. Jag sov skit. Min säng är HUR oskön som helst. Har bott i mammas lägenhet i några veckor när de varit bortresta. Vant mig vid sovrum, diskmaskin, stora ytor, utsikt och möjligheten att dofta på nytvättat utan risk för grannars katthår. Närhet till allt man vill ha inklusive bästa vänner.

Hemma hos mig igen alltså. På söder. Där alla vill bo (nej okej inte alla, men många). Jag surade ihop totalt. Julsakerna var kvar och det kändes..obott.

Kul att min käresta hade en god natt! Nu åker julsakerna ut med huvudet före! Det enda som kan råda bot på detta är inte mitt hem känslan är ju lite hederlig röjning. Eller hur?

torsdag 13 januari 2011

fölsedan so far

Lyxfrulle, vinlunch, smoothie och prinsesstårta! Nu blir det italienskt och vänner. Det är bra att fylla år!

dagens ord: älskad

Idag är det min dag! Jag fyller år! Jippie! Sov räv i två timmar medans det stökade i köket. Det är mitt hjärta det, som fixar så fint så fint.

27 år sedan jag föddes. Läste hos bästa Sara hur hon i terapi med sina föräldrar fick berättat för sig hur de upplevde hennes födsel. Då insåg hon, verkligen insåg att hon var älskad från första stund. Jag var älskad från första stund, jag har alltid det. Det är fantastiskt att vara älskad, av vänner familj och partner. Och av sig själv.

Dagens ord är älskad, för det är så fint, så mycket läka i det. Det finaste som finns. Grattis till mig!!


onsdag 12 januari 2011

jakten på lycka och varför jag redan älskar Hanna

Lycka är en sällsam fågel som Hanna Hellquist vill knipa receptet på genom att bada med delfiner, gå i skratterapi och träffa ett gäng härliga folks i SVT:s nya tv-program Jakten på lyckan.

Själv garvar jag varje gång trailern går, när de gör någon eld och ska önska sig något de vill ha mer av. Hanna viskar "kuk" in i kameran, helt spontant.

That's why I love you! Hanna!

this woman's work

Att hon kan utföra stårdåd visste vi väl. Vi som följt Stina ett tag har sett glimtar av de mest perfekta stilleben, mjuka tyger, vassa skor och skimrande hy. Och skilsmässa, och barnlöshet, och allt är inte så jävla bra som det ser ut.

Det är inte utan att hennes nyheter om ny man, den stora kärleken gav mig pirr av lycka för hennes skull. Men, MEN. Hon väntar barn. Hon som trodde sig vara utom hoppom biologiskt barn, blir snart mamma.

Så fantastiskt och vilken bomb av hopp hon detonerade inom mig. Vackra Stina, må lyckan vara hos dig, Amen.

Foto: Stina

the rest is still unwritten

Det finns ingenting, ingenting, som är så skönt som känslan av, det kommer ordna sig. Precis hur det än blir så kommer det att ordna sig. du blir ok Anna.

Förresten så älskar jag snön. Längtar inte tills knoppar brister, jag gillar det här. Eller så är det för att jag är så inne i mig själv att årstider känns... oviktigt?

Men för er som längtar efter takdropp och skir grönska, det kommer ordna sig. Tiden har sin gång och knoppar kommer att brista, och jag kommer att bli ok igen.



fredag 7 januari 2011

take me home (country boy)

Inte visste jag att jag gillade country? Typ mycket.

Inte visste jag att Gwyneth Paltrow sjunger country?

Hon är långt i från bäst, men bra. Jag har haft på någon sändning från Countrygalan i Nashville på tv. Donat i mitt tillfälliga hem (passar mammas lgh när de är bortresta), för imorgon är det kalas.

Kvällen före dagen efter var inte så dum.

tic tic tac tac

Gårdagens ord var förresten tålamod. Herrgud vad mycket tålamod, var ordet.

Men det är så igår, tålamod. Idag tror jag... trevan? (I en riktning som är rätt!)

rätta mig om jag har fel?

Man* vill ha fredags mys. Men man* vill fan inte ha let's dance.

Säger någon tacos drar jag ut och svirar i ren protest!



*Man= yours truly

tisdag 4 januari 2011

det var bara det


Idag jobbar vi med tillförsikten. Ett favoritord just nu. Till för sikt.